Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно

...
Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно
Коментари Харесай

Милиони кеш: как китайски престъпници пренасят пари от дрога

Голямата сума в брой в жабката на автомобила Ауди А3 неизбежно притегля вниманието на немските служители на реда - те откриват 91 банкноти по 50 евро в колата, преди малко минала границата сред Нидерландия и Германия. Освен това в портмонето на водача - китайски жител с името Линфей И., живеещ край Флоренция, били открити още 2320 евро.

Служителите на реда от Оснабрюк решили да извършат по-подробна инспекция на автомобила. В резултат на нея намерили 27 пачки в резервоара. Общо били конфискувани 781 320 евро. За случая от 2018 година напомня немската обществено-правна медия АРД. 

Линфей И. споделя на служителите на реда, че е продал жилище в Китай и желал да влага парите в Европа. Парите били пренесени с транспортен съд до Амстердам - с концепцията по този начин да се заобиколи китайското законодателство, което не разрешава изнасянето на огромни суми. Но при проучването на банкнотите немските финансови служби разкрили по тях следи от кокаин, написа АРД.

Китайски нарушители разнасят големи суми пари

Линфей И. не е единственият китаец, заловен в последните години в Европа с огромни суми пари в брой. Следователите считат, че китайските престъпници играят значима роля в интернационалната наркотърговия - като експерти по преместването на огромни суми в брой и с мрежа от незаконни банки.

Търсенето на такива услуги е огромно, защото покупко-продажбите в наркобизнеса се въртят предимно в брой. Наркокартелите желаят да им се заплаща кеш в долари или в евро, клиентите също заплащат в брой. Но преместването на банкноти от един континент в различен е рисковано - по тази причина се търсят специални  " куриери ", споделя АРД.

Европейската полицейска работа Европол приказва за паралелна " незаконна финансова система ". В рамките на нея китайските мрежи били изключително търсени, демонстрират следствията на немските медии МДР и " Франкфуртур Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Те оферират услугите си по целия свят, в това число в Германия.

Системата е добре построена

Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати (DEA) обръща внимание на " китайските незаконни банки " още през 1994 година. И показва, че били освен анонимни, а и по-бързи и по-изгодни. Азиатските наркотърговци ги употребявали, с цел да трансферират облагата си от Съединени американски щати към Хонконг.

Случаят на Вен Кей З. хвърля известна светлина върху метода им на действие, показва АРД. В началото на октомври италианската финансова полиция задържа китайския предприемач, в чийто магазин в Рим непрекъснато идвали италиански наркотърговци. Според следователите те носели милиони евро в брой, които З. дружно със свои съучастници изнасял в чужбина. Той употребявал и куриери, които пренасяли куфари с пари в брой със самолети към Китай.

З. и съучастниците му обаче са съумели да укрият от италианските управляващи и огромни суми, които не били изнесени от страната. Това ставало посредством система, която в Китай носела името " Фейкян " или  " летящи пари ". Тя функционирала по този начин: в дадена държава търговец получава избрана сума в брой. И оповестява на приближен човек в друга страна, да вземем за пример Испания, че парите са получени. В Испания довереният човек изплаща сумата, дължима за доставка кокаин, на някой представител на наркокартелите. Парите си той получава на по-късен стадий.

В бизнес и с калабрийската мафия

В последно време китайските перачи на пари се явяват освен в Италия. Те се проверяват и в Нидерландия, Франция и Полша. Престъпниците работят в интернационален мащаб и са свързани тясно с други незаконни организации - като да вземем за пример с калабрийската мафия Ндрангета. Бившият наркоброкер на Надрангета Джузепе Тиринтино още през 2017 година в качеството си на очевидец описа пред съда по какъв начин китайските мрежи за пране на пари дават отговор за превозването на суми по целия свят.

В рамките на интернационалната антимафиотска интервенция " Eureka "  стана ясно, че единствено за месец през 2020 година хора, свързани с Ндрангета, са предали над седем милиона евро на китайски куриери - ту в индустриална зона в Рим, ту на хотелски паркинг, написа АРД.

За китайските структури не се знае съвсем нищо

И в Германия постоянно се появява информация за връзки с китайски незаконни банки и куриери, пренасящи пари в брой. През 2021 година във трен, пътуващ от Амстердам за Германия, бяха арестувани двама китайци - татко и наследник - носещи над един милион евро в брой към хотел в Кьолн. По банкнотите бяха открити следи от кокаин. Двамата бяха арестувани, само че не са дали никакви сведения за своите поръчители. 

Оливер Хут от съсловната организацията на чиновниците в престъпната полиция в провинция Северен Рейн-Вестфалия признава пред МДР и ФАЦ, че " не знаем съвсем нищо за китайските структури ". Според него те могат да се мерят с калабрийската мафия и латиноамериканските картели. " Това са чудесно построени професионални мрежи, които са интернационално показани ", споделя той. " А ние въобще не знаем по какъв начин тъкмо действат ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР